fbpx

Se întorc banii la Luca? Unde ar putea merge milioanele confiscate de la fiul lui Filat dacă ajung în Republica Moldova

După ce autoritățile britanice au anunțat că vor transfera în Republica Moldova circa jumătate de milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 12 milioane de lei), confiscate de la Luca Filat, feciorul fostului premier nu îi va mai putea revendica. Declarația îi aparține consilierului prezidențial în domeniul economiei, Veaceslav Negruța, care a precizat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă că mijloacele financiare, totuși, ar putea fi indisponibilizate o perioadă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit oficialului, dacă judecătorii din Marea Britanie au emis o decizie car constată că Luca Filat nu poate demonstra proveniența banilor, îl lipsește de aceste resurse și decide să nu le încaseze în folosul statului, ci le transferă în Republica Moldova, feciorul lui Filat nu mai poate pretinde la recuperarea mijloacelor financiare.

În același timp, potrivit consilierului prezidențial, conform deciziei justiției britanice, modul de obținere a mijloacelor deținute de Luca Filat este unul dubios și ar putea avea legătură cu activități de spălări de bani sau de crime financiare. Acestea, însă, ar urma să fie demonstrate în Republica Moldova.

„Dacă ar exista un dosar în lucrul de investigare aplicat de către autoritățile noastre, am în vedere Procuratura sau Procuratura Anticorupție, autoritățile ar putea să aibă un cuvânt greu de spus în legătură cu utilizarea imediată a acestor resurse, ele fiind intrate în bugetul de stat sau păstrarea lor pe o anumită perioadă, până este finalizată o anchetă, dacă există o astfel de anchetă sau astfel de dosar vizavi de persoanele implicate direct sau indirect în extragerea și transmiterea acestor mijloace către beneficiarul aflat în jurisdicția britanică atunci. Dacă un dosar ar putea să demonstreze, atunci banii ar putea să nu ajungă direct în exercițiul bugetar, ci să fie îndreptați pentru proiecte sociale, de necesități bugetare și să fie în așteptarea unor decizii judecătorești ca și corp delict”, citează Europa Liberă declarația lui Negruța.

Amintim că, săptămâna trecută, ambasadorul britanic Steven Fisher a anunțat despre decizia autorităților britanice de a returna banii confiscați de la fiul lui Filat după o întrevedere cu Aureliu Ciocoi. Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției, urmează a fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova și folosită pentru proiecte în beneficiul cetățenilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button