fbpx

Scumpirile la produsele alimentare ar putea continua. Ministrul Agriculturii: Trebuie să fim pregătiți pentru ele

Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din prețul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice și cea a fertilizanților, prețul ambelor componente fiind în creștere, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că, deși Republica Moldova este un stat agrar, prețul produselor agroalimentare este influențat de evoluțiile războiului din Ucraina.

98% din fertilizanți sunt importați. De asemenea, resursele energetice sunt de import și chiar o parte din materialul semincer. Toate acestea se reflectă asupra prețurilor la produsele agroalimentare. Chiar și pentru produsele de anul trecut, fiind depozitate, s-au majorat cheltuielile de păstrare, s-au majorat cheltuielile de transport, inclusiv, pe teritoriul țării, s-au majorat salariile pentru angajați. În urma acestor scumpiri în lanț, s-au majorat și prețurile la produsele alimentare”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Oficialul dă asigurări că securitatea alimentară a țării nu este în pericol, totuși, majorarea prețurilor la produsele alimentare va continua. Republica Moldova importa până acum din Federația Rusă 85% din fertilizanți, acum fertilizanții sunt aduși din Uzbekistan și Tadjikistan, spune ministrul.

Războiul din Ucraina a perturbat căile de livrare a mărfurilor, a perturbat căile de furnizare a input-urilor și este dificil să vii cu o prognoză obiectivă, dar trebuie să fim pregătiți pentru scumpiri. Avem prognoza inflației, și este clar că vom asista și la scumpirea produselor. Cert este că vom putea să asigurăm securitatea alimentară a țării, terenurile sunt însămânțate. Da, roada ar putea să nu fie cea dorită, din cauza condițiilor climaterice, dar în mare măsură, securitatea alimentară va fi asigurată”, a mai spus Viorel Gherciu.

De cealaltă parte, președintele Asociației „Forța Fermierilor” pune prețurile mari la produsele alimentare și pe seama inacțiunilor statului, care nu sancționează înțelegerile de cartel.

Dând vina doar pe inflația importată, imediat se deschide portița pentru băieți șmecheri care au monopolizat economia. Sub paravanul inflației importate, șmecherii se adună, petroliștii, unii procesatori și adaugă încă 10%-15%. De acord, 60% din inflație are la bază factori obiectivi, dependența energetică, războiul din Ucraina, dar restul e adausul monopoliștilor, pe fondul inacțiunilor din partea statului. Ultimul exemplu elocvent este prețul la ulei. De trei săptămâni nimeni nu intervine și acest acord de cartel, această majorare nejustificată nu a fost sancționată”, a spus președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în aprilie 2022 prețurile produselor alimentare au crescut cu 30,17% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Articole asemănătoare

Back to top button