fbpx

Schemele de corupție cu certificate false de vaccinare continuă. Trei persoane au fost reținute de CNA

Trei intermediari au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID-19. Cauza penală inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție.

Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a stabilit că trei intermediari, împreună cu angajați ai instituțiilor medicale sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare anti COVID-19, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.

În fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile anti-COVID-19. Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4000 și 6000 de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.

În vederea fortificării probatoriului, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale, unde au fost ridicate mai multe documente și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Percheziționați corporal au fost și patru beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute.

Actualmente, mai multe persoane se află în vizor, inclusiv lucrători medicali, iar trei intermediari au fost deja reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru trafic de influență și riscă până la 7 ani de detenție sau amendă de până la 200.000 de lei.

Citește și: video | Certificate false de vaccinare la Fălești? Mai multe centre medicale, percheziționate de polițiști

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button