fbpx

România, Bulgaria şi Croaţia, aproape de a adera la Schengen. Oficial european: „A sosit momentul”

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut într-o sesiune plenară la Strasbourg că spaţiul Schengen ar trebui să fie restabilit prin ridicarea controalelor la frontierele interne, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19 şi ar trebui să fie completat prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României ca membri, potrivit Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, Comisia Europeană a propus o strategie către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient şi a solicitat Consiliului să ia o decizie cu privire la cele trei țări.

„Virusul este un pericol real, dar controalele la frontierele interne nu au oprit şi nu vor opri virusul. Doar o acţiune coordonată ne va ajuta să depăşim această criză”, a declarat Johansson în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

„Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc. Şi să completăm spaţiul Schengen; a sosit momentul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul”, a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon.

România se arată încântată de rezoluţia votată în Parlamentul European

Ministrul de Interne al României Lucian Bode,  susţine că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi este încrezător că se vor face paşi concreţi cât mai curând pentru adoptarea deciziei.

„Sunt încrezător că vom face paşi concreţi spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spaţiul Schengen. România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază. După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, a declarat Lucian Bode, ministrul de Interne.

Spaţiul Schengen este format din 26 de ţări, inclusiv patru state care nu sunt în Uniunea Europeană: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Din Schengen fac parte toate statele membre UE cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, României, Ciprului şi Irlandei.

Articole asemănătoare

Back to top button