fbpx

Risc de schimbare bruscă a vremii. Drumarii, în pregătiri pentru sezonul rece

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) informează că există riscul de schimbarea bruscă a vremii. Astfel, la data de 17-18 noiembrie pe teritoriul țării se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat trecând sub formă de ninsoare. Întreprinderea „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) a anunțat demararea măsurilor de pregătire a drumurilor publice naționale pentru sezonul de iarnă 2022-2023.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În perioada 17-18 noiembrie, SHS anunță că vremea se va schimba brusc. Se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat trecând în ninsoare. Vântul va prezenta intensificări din nord-vest în rafale de până la 15-18 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C, iar valori mai scăzute se vor înregistra în nordul Moldovei, unde vor fi 2 grade Celsius.

În scopul menţinerii stării de viabilitate a reţelei de drumuri, au fost întreprinse măsuri de pregătire a drumurilor şi întreprinderilor rutiere pentru activitate în sezonul de iarnă a anilor 2022-2023. La executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează antrenarea a 517 autospeciale şi utilaje rutiere”, indică ASD.

De asemenea, pentru combaterea lunecuşului sunt pregătite peste 31.000 de tone de material antiderapant, dintre care 9.500 de tone de sare tehnică și peste 45.000 de tone de nisip/savură.

În prezent, gradul de pregătire către sezonul de iarnă a mașinilor și utilajelor rutiere este de 75,2%.

În același timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă conducătorii auto să nu pornească la drum în condiții meteo nefavorabile, decât dacă există o necesitate stringentă. În cazul în care deplasarea nu poate fi amânată, ar fi bine să se asigure că rezervorul de combustibil este plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. De asemenea, șoferii sunt îndemnați să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri antiderapante.

Articole asemănătoare

Back to top button