fbpx

R. Moldova va lucra cu România și Ucraina pentru a-și evacua cetățenii din Fâșia Gaza

Ministerul de Externe Nicu Popescu a avut conversații telefonice cu Luminița Odobescu, ministra Externe a României, și Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, cu care a discutat despre colaborarea echipelor diplomatice pentru a facilita evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin această colaborare, ne străduim să asigurăm evacuarea cât mai rapidă și sigură a cetățenilor noștri prin punctul de trecere Rafah, situat la granița cu Egiptul”, afirmă Popescu.

De asemenea, am exprimat aprecierea noastră pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română, o decizie care survenit ca urmare a unui demers comun al României și Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un semn clar al reușitei dialogului nostru trilateral Republica Moldova – România – Ucraina.

Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult cooperarea noastră în cadrul acestui format trilateral, inclusiv prin proiecte de infrastructură comune, ceea ce a adus deja beneficii tangibile”, a menționat ministrul de Externe.

Vezi și: Actualizare oficială privind situația moldovenilor din Israel: Câți au revenit acasă?

Conversație telefonică cu ministrul de Externe al Israelului

Vicepremierul Popescu a avut o discuție telefonică și cu ministrul de Externe al Statului Israel, Eli Cohen.

Oficialul moldovean a exprimat solidaritatea Republicii Moldova cu Israel în fața atacurilor teroriste brutale comise de Hamas.

„Nicu Popescu a subliniat că Israel are dreptul de a se apăra împotriva acestor atacuri brutale și a adus în discuție faptul că Republica Moldova a desemnat Hamas drept organizație teroristă încă din anul 2019. Republica Moldova face un apel clar și ferm pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor luați de către Hamas.

Un alt aspect esențial al conversației a fost colaborarea pentru evacuarea celor 50 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza. Lucrăm cu partenerii noștri externi, inclusiv Egipt, Israel, România alte state, ca acest lucru să se producă cât mai curând posibil”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Articole asemănătoare

Back to top button