fbpx

R. Moldova preia președinția Inițiativei Central Europene pentru anul 2023

Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE) pentru anul 2023. În cadrul Reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene, care s-a desfășurat la Sofia, țara noastră a fost reprezentată de Secretarul de stat Vladimir Cuc.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discuțiile în cadrul Reuniunii Ministeriale au fost dedicate consecințelor dramatice ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactului acestuia asupra țărilor din regiunea central-europeană, inclusiv asupra stabilității regionale și perspectivelor de integrare europeană a țărilor în regiune.

În contextul exercitării președinției ICE în 2023, Republica Moldova va acorda atenție specială promovării proceselor de integrare europeană a statelor-membre ale Inițiativei care nu fac parte din UE. De asemenea, țara noastră va depune eforturi pentru implementarea unor proiecte și inițiative concrete cu impact tangibil pentru regiune și, nemijlocit, pentru Republica Moldova.

De asemenea, Reuniunea Ministerială a adoptat și o Declarație, prin care a fost condamnată agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată a fost exprimat sprijin poporului ucrainean.

În cadrul panelului ministerial, Vladimir Cuc a menționat că războiul produce un impactul negativ asupra climatului investițional, iar criza energetică stimulează nivelul înalt al inflație. A fost menționat că țara noastră, se va concentra pe procesele de integrare economică în UE și valorificarea oportunităților de cooperare în sfera transporturilor, a comerțului și alte domenii.

Articole asemănătoare

Back to top button