fbpx

R. Moldova, membră a Convenției privind facilitarea traficului maritim internațional: Avantajele participării

Republica Moldova a aderat la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional. Complexul portuar Giurgiulești va opera un număr mai mare de nave, prevenind întârzierile inutile în traficul maritim.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul aderării a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Implementarea prevederilor Convenției va ajuta la prevenirea întârzierilor inutile în traficul maritim, în special:
va fi facilitat traficul în port;
vor fi reduse formalitățile de intrare/ieșire a navelor;
va fi îmbunătățit schimbul de date între state privind traficul de nave, mărfuri și pasageri;
va fi creat creat ghișeului unic electronic în port unde armatorii/operatorii navelor și agenții de nave pot îndeplini obligațiile de raportare în format electronic aplicate navelor care sosesc și pleacă din port, la un sistem informațional electronic aplicat tuturor autorităților de control vizate;
va fi redus timpul de control al autorităților;
vor fi reduse cheltuielile autorităților și armatorilor navelor.

Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional (FAL), adoptată la Londra la 9 aprilie 1965, este o Convenție interguvernamentală. Convenția este structurată în formă de articole în număr de XVI și anexa la aceasta. Anexa este structurată în formă de Secțiuni, șapte la număr. Prezenta Convenție este elaborată în limbile engleză și franceză, ambele texte fiind egal autentice.

De asemenea, miercuri, 18 ianuarie, a fost aprobat proiectul prin care Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova a fost împuternicit să negocieze și să încheie un contract cu compania de avocații care ne va reprezenta interesele la examinarea cererii de arbitraj depuse de RTI „Rotalin Gas Trading” AG și „Rotalin Gaz Trading” SRL împotriva Republicii Moldova, pendinte în faţa Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA).

Articole asemănătoare

Back to top button