fbpx

R. Moldova, condamnată la CEDO în dosarul a trei paciente de la Bălți

Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), și urmează să achite despăgubiri pentru trei femei cu dizabilități intelectuale, paciente ale unui internat neuropsihiatric de la Bălți, obligate de un medic, care le viola periodic, să facă avorturi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CEDO a constatat că cele trei reclamante au fost supuse unui tratament inuman, fiind violate de un medic în mod repetat și forțate să avorteze, iar justiția din Republica Moldova a eșuat să realizeze o investigație eficientă în acest caz.

În hotărârea Curții de la Strasbourg din 22 noiembrie s-a constatat, în unanimitate, că integritatea psihică a celor trei femei cu dizabilități intelectuale nu a fost protejată prin lege, că au fost forțate să avorteze, iar uneia dintre ele i s-a impus contracepția.

De asemenea, juriștii au constatat că autoritățile din Republica Moldova au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele-tratamente, în pofida faptului re-deschiderii procedurilor de patru ori, urmare a plângerilor acestora.

Statul va trebui să le plătească celor trei reclamante 80.000 de euro ca prejudiciu și 5.000 pentru cheltuieli de judecată.

Cazul a fost făcută public în februarie 2013 când o pacientă a Internatului Psihoneurologic din Bălți și-a a anunțat rudele că a fost violată de medicul Stanislav Florea. În anul 2016, acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a violat 16 femei cu dizabilități intelectuale rezidente a internatului, printre care și cele trei reclamante. Medicul a fost lăsat să plece acasă, cu condiția să nu părăsească țara.

Articole asemănătoare

Back to top button