fbpx

R. Moldova cere blocarea proprietăților și activelor din Elveția ale lui Plahotniuc. Sunt vizați și alți oligarhi

Republica Moldova a cerut Elveției să blocheze activele și proprietățile oligarhilor moldoveni cercetați pentru corupție și care își păstrează averea inclusiv în această țară. Despre asta a anunțat directoarea Agenției pentru Dezvoltare și Cooperare a Elveției în cadrul unui interviu oferit pentru TV8. Oficialul a refuzat să spună cine sunt persoanele vizate, dar a declarat că autoritățile din țara sa nu pot aplica sechestre până la o decizie finală a instanței de judecată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Această problemă a recuperării activelor și înghețarea lor presupune câteva componente. Ai nevoie de decizia instanțelor de judecată, ca să preiei activele oricărei persoane”, a spus Patricia Danzi.

Patricia Danzi a evitat să spună și despre ce sumă ar fi vorba.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului a confirmat că Executivul colaborează cu autoritățile din Elveția pe aceste chestiuni, dar a menționat că va reveni, ulterior, cu mai multe detalii. Deși nu se cunoaște cine ar fi oligarhii moldoveni cu proprietăți în Elveția, presa a relatat, de mai multe ori, că unul dintre ei ar fi fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc care a părăsit Republica Moldova acum trei ani, după ce democrații au cedat puterea.

În 2018, Rise Moldova a scos la iveală imperiul imobiliar din străinătate care ar aparține fostului politician și care numără mai multe proprietăți exclusiviste, neindicate în declarațiile de avere. Atunci, jurnaliștii de investigație au identificat patru vile de lux, una dintre care se află în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman.

În 2010, Procuratura Generală anunța, într-un comunicat de presă, că proprietăți estimate la peste 160 de milioane de lei urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din Elveția, Franța și România. Procurorii declarau că acumulase suficiente probe și au reușit să convingă magistrații că anume Plahotniuc este beneficiarul vilelor din aceste trei țări, dar și a cinci mașini și o barcă.

De asemenea, potrivit unei investigații realizată de TV8 în 2020, urma să ajungă în proprietatea statului nouă apartamente înregistrate pe numele soției sale. Am încercat să aflăm dacă procesul a fost dus la bun sfârșit. Procurora responsabilă pentru relațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale a declarat că va reveni ulterior cu informații și detalii în acest caz. Conform datelor de care dispun procurorii, în prezent, Vladimir Plahotniuc s-ar afla în Cipru.

 

Articole asemănătoare

Back to top button