fbpx

foto | R. Moldova a semnat acorduri cu UE privind domeniul vamal, fiscal și sănătate

Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova, a semnat, marți, 7 februarie, la Bruxelles, acorduri în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății: programele Fiscalis, Customs și EU4Health.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Programele Customs și Fiscalis au fost semnate de către Gavrilița și Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, iar Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health) a fost semnat de prim-ministra R. Moldova și Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață

Acordul privind cooperarea în domeniul vamal va permite țării noastre să uniformizeze legislația și politicile în domeniu, să consolideze capacitățile administrative și în domeniul IT, să opereze sisteme electronice europene, dar și să implementeze inovații în domeniul politicii vamale.

Semnarea Programului UE Fiscalis va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații fiscale și întărirea capacității administrative, va consolida abilitățile IT prin dezvoltarea și operarea sistemelor electronice.

Programul „UE pentru sănătate” are mai multe arii de intervenție, inclusiv consolidarea sistemului de sănătate și a angajaților acestuia, transformarea digitală și lupta împotriva cancerului.

Natalia Gavrilița a declarat că, prin semnarea acestui acord, țara noastră va avea acces la Program pe poziții de egalitate cu statele membre ale UE:

„EU4Health va contribui la consolidarea sistemului național de sănătate publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență, inclusiv prin creșterea rezilienței în fața crizelor sanitare. De asemenea, programul va contribui la creșterea capacităților de prevenire a bolilor, în special a cancerului și, nu în ultimul rând, va facilita mobilizarea fondurilor pentru digitalizarea asistenței medicale și îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate”.

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordurilor, prim-ministra a spus că participarea la programele Uniunii Europene este o parte importantă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Această prezentare necesită JavaScript.

Citește și:

Articole asemănătoare

Back to top button