fbpx

Progresele înregistrate de R. Moldova în parcursul european, discutate la Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova

Aflată la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, ulterior aceștia au susținut o conferință de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Fortificarea capacităților Republicii Moldova în domeniul combaterii dezinformării și a amenințărilor hibride, precum și măsurile de consolidare a securității naționale au fost principalele subiecte discutate de cei doi oficiali.

Șefa Executivului a apreciat lansarea dialogului politic și de securitate la nivel înalt Republica Moldova – UE, în martie 2022, reconfirmând interesul țării noastre pentru cooperarea în domeniul apărării.

De asemenea, șefa Guvernului a mulțumit Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe pentru asistența acordată de blocul comunitar în cadrul mecanismului Facilității Europene pentru Pace, care a oferit oportunități Armatei Naționale în demersul său de modernizare, în valoare de 40 de milioane de euro.

În contextul încălcărilor spațiului aerian al Republicii Moldova, urmare a războiului Federației Ruse asupra Ucrainei, Natalia Gavrilița a solicitat asistență suplimentară în domeniul apărării antiaeriene.

Borrell a apreciat efortul Guvernului de la Chișinău de a menține sub control situația din domeniul securității, reiterând sprijinul UE în procesul de aliniere a instituțiilor de apărare la standardele europene.

Natalia Gavrilița a participat la cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova. În premieră, în acest an țara noastră, a fost prezentă la eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button