fbpx

Putin, despre negocierile contractului de gaz cu R. Moldova: „I-am cerut lui Miller ca Gazprom să accepte condițiile Chișinăului”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că la insistența sa Gazprom a încheiat contractul de livrare a gazelor naturale cu Republica Moldova. Șeful gigantului rus, Alexei Miller, a cerut preț de piață în timpul negocierilor, dar Chișinăul nu a fost de acord. Ulterior, acesta l-a sunat pe Putin, iar cel din urmă i-ar fi sugerat să accepte condițiile părții moldovenești și să vândă Republicii Moldova gaze la „prețuri preferențiale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Tot ce o să vă spun e adevărul pur. Când s-au purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova în privința livrărilor de gaz, în privința prețului Gazprom a adoptat o poziție pragmatică. A invocat prețul de piață. Republica Moldova nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat pentru prețuri preferențiale.

Cei de la Gazprom nu au cedat. Ulterior, Alexei Miller a discutat cu mine și a expus poziția Gazprom. El m-a asigurat că punctul său de vedere este corect. Eu l-am rugat să fie mai maleabil și să intre în situația părții moldovenești, având în vedere posibilitățile economice și financiare ale Republicii Moldova.

L-am întrebat ce face, deși prețurile sunt corecte din punct de vedere al pieței. Totuși, acestea sunt mari pentru Republica Moldova și nu vor putea plăti, i-am spus lui Miller. El nu a fost de acord cu mine, dar mi-a ascultat punctul de vedere. Astfel, Gazprom a acceptat cerințele Guvernului Republicii Moldova, iar contractul a fost semnat în condițiile puse de autoritățile din Republica Moldova.

Acolo sunt multe detalii și nu vreau să vă plictisesc, dar e vorba de datorii, plățile curente, plata în avans, dar în privința prețurilor am acceptat în totalitate condițiile puse de partea moldovenească. Desigur că trebuie de plătit pentru gaze, este ceva evident. De ce nu au curent electric? Nu știu și nu este problema noastră”, a declarat președintele Federației Ruse.

Totodată, liderul de la Kremlin a adăugat că Moscova nu se face vinovată de deficitul de electricitate al Republicii Moldova.

„La Chișinău s-au stins luminile. Nu este clar de ce s-a stins. Cu siguranță nu avem nimic de-a face cu asta. Rusia este întotdeauna învinuită pentru tot: undeva s-au stins luminile, undeva toaleta nu funcționează. Rusia este întotdeauna de vină pentru tot”, a conchis Putin.

Amintim că Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova cu 30% Astfel, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi, au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Totodată, prețul de achiziție a gazelor naturale rusești în luna octombrie a scăzut la 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi, după ce s-a aplicat noua formulă de calcul. În septembrie, prețul de achiziție a gazelor a fost de 1880 de dolari.

Menționăm că de luni, 24 octombrie, avem un deficit electroenergetic, după ce Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Republica Moldova și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a făcut apel repetat către cetățeni, dar și mediului de afaceri pentru a economisi cât mai mult, pentru a evita posibile deconectări.

 

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button