fbpx

Putem contracta COVID-19 dacă atingem suprafețe contaminate? Specialiștii explică care sunt cele mai periculoase

Contractarea COVID-19 după atingerea suprafețelor este redusă, iar specialiștii afirmă că asemenea cazuri au o incidență mai mică decât cinci la 10.000. Totuși, epidemiologii sugerează să nu neglijăm acest factor și să avem grijă de igiena mâinilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a elucida riscurile, oamenii de știință au realizat două studii. Unul dintre ele a fost elaborat de specialiștii din Elveția, iar altul de savanții de la Imperial College London, Marea Britanie, în colaborare cu experți de la Tufts University din SUA.

Prima cercetare s-a efectuat în perioada aprilie-iunie 2020. Specialiștii au analizat 350 de eşantioane prelevate de pe suprafețe frecvent atinse. Printre ele se numără mânerele uşilor de la intrarea în clădirile cu oficii, tastaturi ale bancomatelor, pompe de benzină la stațiile de alimentare şi butoane ale semafoarelor.

Ca urmare, s-a aflat că 29 dintre aceste spații, adică circa 8%, aveau „urme” ale coronavirusului, însă concentraţiile erau extrem de mici, respectiv și riscul de îmbolnăvire minim, informează presa străină. Pe de altă parte, oamenii de știință afirmă că acesta oricum nu trebuie neglijat.

Probabilitatea mai mare de infectare o reprezintă contactul cu mesele, vesela, suprafețe unde ar putea fi prezente picături care au conținut de virus sau/și spațiile peste care oamenii ar putea tuși sau strănuta frecvent.

În același timp, dezinfectarea suprafețelor ar fi mai puțin eficientă decât dezinfectarea mâinilor. Ultima măsură reduce substanțial riscurile de infectare, spun specialiștii.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button