fbpx

„Provoacă pagube considerabile”. Marina Tauber îi cere proprietarului carierei de piatră din Orhei să-și achite datoriile la buget

Deputata Marina Tauber afirmă că fostul consilier municipal de Chișinău, Iurie Nastas, extrage zăcăminte din cariera de piatră „Ivanos” din Orhei fără să achite taxe la stat. Reprezentanta Partidului Șor susține că exploatarea carierei aduce pagube considerabile mediului, iar camioanele de mare tonaj strică drumurile și afectează casele oamenilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o postare pe Facebook, Marina Tauber susține că problema este pe cât de veche, pe atât de importantă. „De ani de zile, această afacere a unui domn cu pile printre „oamenii buni” terorizează localnicii, distruge infrastructura și mutilează mediul ambiant. Culmea este că, deși încasează sume rotunde pentru zăcămintele extrase, banii nu ajung în bugetul municipal, nici al statului, chiar dacă legea îl obligă”, a scris parlamentara.

Ea notează că „dincolo de atitudinea disprețuitoare față de lege și bun-simț, acest pretins om de afaceri provoacă pagube considerabile”.

„Drumurile sunt distruse de camioanele de mare tonaj, iar pereții caselor din preajmă, crapă din cauza vibrațiilor puternice. Mai mult decât atât, săpăturile adânci și lucrările care se desfășoară continuu strică relieful, distrug flora și fauna, dar cel mai grav, poluează grav atmosfera și apele freatice, din cauza chimicalelor folosite”, susține Marina Tauber.

Potrivit ei, subiectul a fost discutat în această săptămână la Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile, al cărei membru este.

„Am cerut să fie efectuată o evaluare complexă a impactului acestei cariere asupra mediului ambiant și afectele pe termen mediu și lung asupra ecosistemului din zonă. Pe de altă parte, s-ar cere și o investigație amănunțită și pe partea de fiscalitate și legalitate”, a adăugat ea.

În prezent, datoria „Carieriei Ivanos SRL” față de bugetul municipal Orhei este de 3 milioane și 750 de mii de lei – susține deputata.

Omul de afaceri nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button