fbpx

Procurorul implicat în accidentul de la Bahmut, unde au murit patru oameni, a fost eliberat sub control judiciar și ar putea reveni la muncă

Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în accidentul din Bahmut, raionul Călărași, soldat cu decesul a patru persoane, a fost eliberat sub control judiciar – scrie zdg.md. Potrivit sursei citate, membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Cebotari, a declarat că „teoretic” acesta ar putea reveni în funcție.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform surselor Ziarului de Gardă, pe 25 ianuarie curent, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au hotărât să admită recursul avocaților lui Dumitru Triboi și să înlocuiască măsura de arest preventiv cu eliberarea provizorie a acestuia, sub control judiciar, pe un termen de 15 zile. Hotărârea purta caracter irevocabil și nu putea fi contestată de procurori.

Ulterior, la solicitarea procurorilor, pe 29 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis prelungirea măsurii controlului judiciar cu alte 60 de zile. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În noiembrie 2023, membrii CSP au respins demersul procurorului general interimar Ion Munteanu privind suspendarea lui Dumitru Triboi de la șefia Procuraturii raionului Ungheni. Atunci, unele surse ale ZdG au spus că la baza deciziei membrilor CSP de a nu-l suspenda din funcție pe Dumitru Triboi au stat mai multe motive, printre care faptul că acuzatorul de stat are doi copii la întreținere și soția are un salariu de șase mii de lei, respectiv suspendarea din funcția i-ar lăsa fără venitul de bază.

„După decizia Curții de Apel și cea a membrilor CSP, reiese că domnul procuror poate să revină în funcție, până la emiterea unei sentințe definitive”, afirmă avocatul victimelor, Ion Bucur.

Contactat de zdg.md, membrul CSP, Andrei Cebotari, a subliniat că, în opinia sa, Dumitru Triboi ar putea reveni la serviciu, „iar vinovăția sau nevinovăția acestuia să fie stabilită de către instanța de judecată. Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăția sa va fi dovedită în mod legal”.

„Noi (n. r. – membrii CSP) nu am insistat nici pe faptul ca dumnealui să rămână în funcția de șef al Procuraturii Ungheni. Consider că dumnealui ar putea să se regăsească în orice altă funcție, ca să nu fie creată percepția mușamalizării cazului sau a unui abuz. (…) Dumnealui a activat în funcție publice toată viața și n-ar putea să-și găsească un alt job. Respectiv, suspendarea sa din funcție ar putea duce la faptul că familia sa nu se va putea întreține. Sunt de acord ca dumnealui să rămână în funcție ca să-și poată întreține familia, iar instanța de judecată să stabilească în ce măsură dumnealui este sau nu este vinovat de cele întâmplate”, a spus Andrei Cebotari.

Citește mai departe pe zdg.md.

Articole asemănătoare

Back to top button