fbpx

Premieră în R. Moldova: Ceai cu efect antiviral, obținut prin combinarea a 36 de plante medicinale

În Laboratorul de Biochimie a Plantelor din cadrul Universității de Stat a Moldovei (USM) se dezvoltă un ceai cu efect antiviral, obținut prin combinarea a 36 de plante medicinale. Proiectul reprezintă o premieră națională și vine în contextul creșterii interesului pentru produsele naturaliste.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Lucrul oamenilor de știință începe încă din teren, unde plantele sunt cultivate în condiții speciale, scrie radiomoldova.md.

„Noi intervenim la faza de creștere a plantelor. Pentru ca acestea să ajungă aici pe masă în laborator, ele trebuie să crească în câmp. În acest caz, folosim alge pentru a îmbunătăți structura fizică și fizico-chimică a solului”, a explicat Sergiu Dobrojan, doctor conferențiar.

Procesul de fabricație presupune colectarea plantelor din câmp, uscarea lor în uscătorie și mărunțirea acestora pentru prepararea ceaiurilor.

„Mai întâi le colectăm, le uscăm și pregătim materia primă, apoi le amestecăm pentru a obține ceaiul mixt”, a subliniat Angela Melnic, cercetătoare științifică.

Din fiecare plantă se obțin bittere – extrase lichide ce permit identificarea proprietăților fiecărei specii.

„Eu mă ocup cu extracția din plantele pe care le folosim pentru obținerea bitterului. Deja am obținut multe extrase care vor fi utilizate la cupajul final”, a afirmat Tamara Merciucari, chimistă.

Ulterior, extrasele vor fi testate în diverse combinații pentru a identifica cele mai eficiente preparate antivirale.

„Scopul cercetării este de a testa aceste extracte. Preconizăm să obținem un bitter cu proprietăți imuno-modulatoare și două ceaiuri cu aceleași direcționări”, a declarat Victor Melnic, șeful Laboratorului de Biochimie a Plantelor.

După finalizarea testărilor, produsul va fi certificat oficial pentru a garanta standardizarea calității și siguranța utilizării, urmând ca ceaiul antiviral să fie comercializat în magazine.

Articole asemănătoare

Back to top button