fbpx

Portul Giurgiulești este supraaglomerat. Comerțul maritim crește de 4-5 ori pe fondul războiului din Ucraina

Exporturile navale au crescut de peste cinci ori, iar importurile – de patru ori în primele patru luni ale anului în curs, iar Portul Giurgiulești face față cu greu comenzilor din partea companiilor moldovenești după blocarea portului Odesa, a declarat pentru anticoruptie.md, directorul general al Danube Logistic, Mathias Von Tucher, care este operatorul portului Giurgiulești.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„După blocarea porturilor din Odesa și Iliciovsc (Cernomorsc), au sporit comenzile, au început să fie aduse prin Giurgiulești mărfuri, care nu erau importate anterior prin portul nostru, cum ar fi, spre exemplu barele metalice”, ne-a declarat Mathias Von Tucker.

În lunile ianuarie-aprilie exporturile efectuate pe calea apei din Republica Moldova au înregistrat o valoare de 224,5 milioane de dolari, fiind de 5,1 ori mai mari decât în primele patru luni ale anului trecut. Importurile pe cale maritimă s-au cifrat la 146,2 milioane de dolari, fiind în creștere de 4,1 ori.

Von Tucher spune că există și cerere din partea companiilor ucrainene, care nu poate fi, însă, satisfăcută din cauza capacităților limitate ale portului.

„Acum avem o cerere atât de mare pentru import-export din partea clienților din Republica Moldova, încât nu putem să oferim capacitate și celor din Ucraina. Deși există oferte destul de avantajoase din partea ucrainenilor și ca volume, și ca preț, oferim prioritate companiilor moldovenești, deoarece cu ele avem un parteneriat pe termen lung”, a precizat Mathias Von Tucher.

Potrivit acestuia, prin portul Giurgiuleștii se exportă, în special, cereale și deșeuri metalice și se importă petrol, materiale de construcție cum ar fi pietrișul, îngrășăminte minerale, articole din metal (bare metalice), cărbune sau nisip pentru producerea sticlei.

Articole asemănătoare

Back to top button