fbpx

Popescu: „R. Moldova are pregătite mai multe sancțiuni pe care le vor aplica rușilor. Autoritățile au lista primilor vizați”

Republica Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei și va sancționa în câteva săptămâni mai mulți cetățeni ruși. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu la Europa Liberă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat Popescu.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată, dar va mai dura până ce vor fi îndepliniți toți pașii legali. El nu a dat numele persoanelor care urmează să primească interdicție de intrare în R. Moldova, dare a spus că lista va include aproximativ 25 de persoane și că aproximativ jumătate sunt cetățeni ruși.

Popescu a spus  că UE a cerut R. Moldova acum două săptămâni să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.

„Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni și R. Moldova s-a aliniat la acest regim. Ulterior ne vom alinia și alte regimuri de sancțiuni”, a explicat Popescu.

Popescu a mai sugerat că R. Moldova încă nu examinează alinierea la sancțiunile economice contra Rusiei, dar a spus că Chișinăul le-a implementat „de facto” pe cele financiare, încă de la introducerea acestora, în 2022.

Articole asemănătoare

Back to top button