fbpx

Poliția a inițiat o cauză penală privind achiziția celor 31 de autobuze ISUZU, care circulă acum prin capitală. Reacția lui Ruslan Codreanu

Achiziția celor 31 de autobuze ISUZU, care circulă acum prin capitală, ar fi fost făcută cu abateri. Despre acest lucru informează Direcţia generală urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei, care a inițiat o cauză penală în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ofițera de presă a IGP, Nina Mereacre, a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că este vorba despre o cauză penală pe achiziția autobuzelor, potrivit articolului 327 Cod Penal, „abuz de putere sau abuz de serviciu”.

Tranzacția a avut o valoare de peste 78 milioane de lei, fără TVA. Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a celor 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord. Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) – pentru 31 de autobuze. Prețul ce include TVA constituie peste 93 de milioane de lei, arată o anchetă realizată de mold-street.md. 

Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

Cu referire la acuzațiile care i se aduc indirect, fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu, a menționat pe pagina sa de Facebook că ar fi vorba despre speculații politice în perioada electorală. Codreanu declară că nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor nu a fost. Autoritatea contractantă a fost Parcul urban de autobuze.

„Cei care încearcă astăzi să discrediteze bunele intenții la sigur nu merg cu transportul public, nu transpiră când pleacă de la serviciu acasă, nu le pasă de oameni. Instrumentele de presiune folosite de unii în perioada electorală și speculațiile pur politice nu vreau să le comentez. Există organe abilitate și competente pentru aceasta. Sper eu competente și sper eu că cei care flutură cu schimbarea, nu fabrică la comandă politică dosare. Fiecare are însă lucrul său și eu îl respect. Cineva cum a făcut politică până acum, continuă să o facă și din scaunul de funcționar public”.

El a mai dat asigurări că autobuzele au fost cumpărate noi, pe garanție, precizând că la achiziționarea lor s-a ținut cont nu doar de preț, despre care se spune că a fost cel mai mare de la licitație, dar și de calitatea vehiculelor și condițiile de distribuție.

„Autocare Isuzu poți vedea prin Cluj, prin Iași, prin Constanța, prin București. Sunt vândute în peste de 50 țări. Normal că nu au fost cumpărate cu ochii închiși, autobuzele sunt noi – este vorba și de fața unei companii internaționale”, a mai scris Codreanu.

Articole asemănătoare

Back to top button