fbpx

PG, obligată să pornească urmărire penală , după ce PSRM – Șor au votat pentru demiterea Domnicăi Manole de la CC

Procuratura Generală este obligată de Curtea de Apel Chișinău să pornească urmărirea penală, după ce fosta majoritate PSRM – Șor a votat, în aprilie curent, pentru demiterea Domnicăi Manole de la Curtea Constituțională și numirea lui Boris Lupașcu în această funcție. Se întâmplă după ce Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pîslariuc, deputați PAS au notificat Procuratura Generală în acest sens, însă instituția „a ignorat” cererea parlamentarilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Procuratura Generală a preferat să ignore, după cum deja și ne-am obișnuit, aceste fapte grave și a refuzat examinarea lor după ce a fost sesizată. Iată că astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior. Asemenea “refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept. Se pare că întâlnirea “la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”, a mai adăugat acesta.

Domnica Manole, președinta  Curții Constituționale a fost demisă din funcția de magistrată constituțională, prin votul majorității parlamentare anterioare.

În aceeași zi, candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de magistrat al CC a fost votată de aceeași parlamentari.

Desemnarea lui Lupașcu s-a soldat cu mai multe nemulțumiri din partea societății, dar și din partea partenerilor de dezvoltare ai țării.

De menționat este faptul că Lupașcu a renunțat la mandatul de magistrat constituțional. Totodată, CC a declarat neconstituțională acțiunea deputaților care au votat pentru demiterea Domicăi Manole.

Articole asemănătoare

Back to top button