fbpx

petiție | Îți pasă de planetă și crezi că și în Moldova este #CrizăDeMediu? Alătură-te campaniei globale „All In for Climate Action”

Clima se află într-o situație critică, iar acțiunile de astăzi vor determina ziua de mâine, așa cum acțiunile din trecut au generat problemele din prezent. Suntem într-o adevărată #CrizădeMediu și trebuie să acționăm corespunzător.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, un grup de activiști ai climei și mediului din Moldova au decis împreună să se mobilizeze pentru a contribui la salvarea planetei. Aceștia au creat o petiție pe care speră să o semneze 10.000 de moldoveni și care urmează să fie transmisă liderilor lumii, care își vor da întâlnire în septembrie la summitul global Climate Action Summit 2019 de la New York.

Semnați petiția, dacă:

  1. Declarați „criză de mediu” la nivel național drept o modalitate de a mobiliza și de a educa marea majoritate a populației pentru a acționa conform unei urgențe climatice și promovând responsabilitatea pentru planetă. Acesta se poate începe de a fi realizat prin convocarea și decizia respectivă a Consiliului Suprem de Securitate, de aceea cerem membrii acestuia să se adune într-o ședință urgentă pentru a realiza acest obiectiv.
  2. Încetați imediat susținerea industriilor combustibililor fosili, îndeosebi concesii pentru extragerea petrolului pe teritoriul Republicii Moldova. Opriți subvențiile pentru combustibilii fosili și faceți ca orice instituție financiară ori guvernamentală să nu poată finanța sau garanta proiecte legate de extragerea petrolului, promovarea combustibililor fosili, defrișări sau distrugerea ecosistemelor, în special cea a rîului Nistru.
  3. Transformați economia printr-o tranziție justă, inclusiv în ceea ce privește combustibilii fosili și industriile cu impact negativ asupra climei. Guvernul Republicii Moldova trebuie să prezinte la COP26 în Glasgow în 2020 niște progrese clare în realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova la semnarea Acordurilor Climatice de la Paris. Asigurați-vă că cei care muncesc se află în centrul acestei transformări și respectați-le demnitatea muncii, plătite și neplătite, pentru femei și pentru bărbați.
  4. Permiteți dezvoltarea energiilor din surse regenerabile. Îndepărtați toate piedicile în calea dezvoltării energiilor alternative și creați programe de finanțare care să permită accesul tuturor la energie curată, din surse regenerabile. Republica Moldova are un potențial masiv de dezvoltare a energiei solare și din vînt, care va asigura prețuri mai mici pentru consumatorii finali și mai puțină presiune asupra fluviului râului Nistru.
  5. Implementați sisteme viabile de transport public și privat fără emisii.
  6. Vă asigurați că sistemele noastre alimentare sunt sustenabile. Promovați metode agricole și hrană cu impact relativ mic asupra mediului și emisii reduse de carbon. Încurajați reducerea consumului alimentelor cultivarea cărora prezintă risc pentru degradarea solului și sănătate publică. Reduceți drastic risipa și deșeurile alimentare.
  7. Aveți grijă de plămânii planetei și adică de păduri. Spuneți stop despăduririlor și analizați impactul asupra fondului forestier pe liniile de producție.
  8. Luați în considerare rolul vital al naturii la nivel global, dar și în localitățile noastre, și reevaluați rolul omenirii ca parte a naturii.
  9. Susțineți o economie circulară și cu zero deșeuri. Țara noastră, și îndeosebi capitala ei, n-au sisteme și tehnologii moderne să asigure asta, lăsînd deșeuri să contamineze aer, sol și apa în zonele unde sînt depozitate.
  10. Implementați planuri de adaptare la impactul negativ cauzat de climă, în special pentru cei mai vulnerabili. Învățați lecțiile inundațiilor de pe Prut din 2010 ca să planificați mai bine pentru calamități ulterioare, pentru că schimbarea climatică le face mai puternice și frecvente.
  11. Vă implicați în elaborarea unei planificări atente, bazată pe anticiparea impactului, participați la planificarea globală pentru contracararea acestor schimbări și finanțați în mod adecvat procesul de adaptare la schimbările climatice.

Astfel, prin semnătura ta, Republica Moldova își face loc în comunitatea globală a țărilor care se împlică totalmente în acțiuni pentru a contracara schimbările climatice care au loc acum și care pot deveni ireversibile foarte curând.

Totodată, activiștii i se adresează președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și îi cer să utilizeze ocazia adresării sale către Adunarea Generală a ONU ca să confirme aderența țării noastre la o agendă ambițioasă de măsuri elaborate la nivel internațional pentru a contracara consecințele negative a schimbărilor climatice.

„Suntem ultima generație care poate preîntâmpina o catastrofă climatică, până când nu va fi prea târziu și schimbările vor deveni ireversibile. Trebuie să reducem emisiile cu 50% până în 2030 și să ajungem la un nivel „carbon neutral” până în 2050. Aceasta este misiunea noastră comună și avem această responsabilitate atât ca cetățeni Republicii Moldova, cât și ca cetățeni europeni și locuitori ai acestei planete”, spun activiștii.

Articole asemănătoare

Back to top button