fbpx

Performanțe în fotbal, scumpiri în lanț și arestul procurorului general. Topul evenimentelor sociale care au marcat R. Moldova în 2021

Cetățenii Republicii Moldova au fost martori ai unor evenimente de rezonanță în 2021, an care nu a încetat să surprindă atât pe plan politic, cât și în domeniul sănătății, cel economic sau social. Unele evenimente și-au pus amprenta pe ultimele luni, printre care criza gazelor sau sosirea primului lot de vaccin anti-COVID-19 în Republica Moldova. ZUGO a compus un top al evenimentelor sociale din Republica Moldova din acest an.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

1. Sosirea primului lot de vaccin anti-COVID-19 și startul Campaniei de Vaccinare

La 27 februarie curent În Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin anti-COVID-19. Cele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca au fost oferite Republicii Moldova de România, drept ajutor umanitar. În cadrul vizitei din decembrie 2020 în Republica Moldova, președintele României, Klaus Iohannis, a promis o donație de 200.000 de doze de vaccin anti COVID-19. Lotul a fost adus de o aeronavă SMURD care a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, fiind întâmpinat de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Dozele au mers în toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova, iar pe 2 martie a început campania de vaccinare anti-COVID în Republica Moldova. Primii cetățeni imunizați au fost medicii aflați în prima linie de combatere a infecției. Câteva zile mai târziu, pe 4 martie, ajunge și lot de vaccin oferit prin intermediul programului COVAX, fiind vorba despre 14.400 de doze de AstraZeneca, produse în Coreea de Sud. Republica Moldova a fost prima țară din Europa în care platforma COVAX a trimis doze de vaccin. Cele 14.400 de doze au mers, de asemenea, pentru imunizarea personalului medical. Peste 2600 de cadre medicale au fost imunizate, în Republica Moldova, în două zile de la startul campaniei de vaccinare.

Către data de 30 decembrie curent, 981.735 de persoane au fost vaccinate în Republica Moldova cu schema completă de imunizare, ceea ce constituie aproximativ 30% din populație.

2. Arestul lui Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost escortat în seara de marți, 5 octombrie, din clădirea Procuraturii Generale, de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate, fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile la Procuratură au avut loc la scurt timp după ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că Stoianoglo a fost suspendat din funcție, iar pe numele său a fost dispusă urmărirea penală. Victor Furtună, procurorul de caz, a anunțat cinci capete de acuzare pe numele lui Stoianoglo: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. La data de 29 octombrie, procurorul de caz a înaintat demersul cu privire la prelungirea măsurii preventive sub forma arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile, iar pe 3 noiembrie a fost prelungit. Procurorul general suspendat a susținut că că dosarul este o răzbunare a șefei statului. Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu în urma hotărârii luate la 15 octombrie de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. La 9 decembrie curent, Curtea de Apel Chișinău a decis eliberarea lui Stoianoglo din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar pe un termen de 30 de zile.

3. Sheriff Tiraspol –  prima echipă din R. Moldova care s-a calificat în Liga Campionilor

În acest an, Sheriff Tiraspol a devenit prima echipă din Republica Moldova calificată în grupele Ligii Campionilor. După ce Sheriff a trecut în play-off de Dinamo Zagreb cu scorul 3-0 pe teren propriu, gruparea din Tiraspol a gestionat excelent returul de la Zagreb, încheiat 0-0. Presa internațională a reacționat după calificarea istorică a lui Sheriff Tiraspol, dedicând materiale ample acestei performanțe: „Sheriff face istorie și intră în grupe alături de Salzburg și Șahtior”, au scris spaniolii de la As. Primul meci din grupele Ligii a însemnat o victorie pentru Sheriff: 2-0 la Tiraspol cu ucrainenii de la Șahtior Donețk. Cea mai mare surpriză victoria lui Sheriff Tiraspol acasă la Real Madrid, scor 2-1. Tiraspolenii și-au încheiat evoluția în Liga Campionilor după ce a terminat pe locul trei în grupă (au urcat două înfrângeri cu Inter Milano, o înfrângere cu Real Madrid și un egal cu Șahtior Donețk), fiind eliminată din Liga Campionilor, însă va continua în Liga Europa.

Până a ajunge în grupele Ligii Campionilor, Sheriff a trecut de patru tururi eliminatorii, a câte opt meciuri, obținând rezultate pozitive în toate partidele disputate.

Bilanțul meciurilor disputate: 14 meciuri, 8 victorii, 3 egalități, 3 înfrângeri. Golaveraj 21-13.

4. Scumpirile în lanț

Economia Republicii Moldova s-a aflat, în ultimele luni, într-o furtună de scumpiri. Expertul Veaceslav Ioniță a menționat anterior că prețurile mărite sunt cauzate în primul rând de factorii externi precum majorarea prețurilor la gazele naturale și carburanți pe piața mondială, pentru că aceste produse le importăm în totalitate. Pe lângă gaze și carburanți, s-au scumpit și imobiliarele, dar și autovehiculele.

De vină pentru scumpirea imobilelor s-ar face inflația, iar prețurile nu cresc doar în Republica Moldova din această cauza, dar și în celelalte state ale lumii. Totodată, prețul imobilelor este mult mai mare în capitală, deoarece Primăria a început să elibereze mult mai puține autorizații de construcție a blocurilor locative, ceea ce a redus oferta de pe piață. Deși Primăria a reluat ulterior eliberarea autorizațiilor, prețurile încă se mențin. O astfel de schimbare ar putea dura în jurul al doi-trei ani.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în R. Moldova prețurile înregistrează o creștere mult peste nivelul anticipat. În noiembrie inflația anuală a urcat la 12,4%, iar până la sfârșitul anului cel mai probabil va fi între 14-15% anual, un nivel record pentru ultimii 15 ani. Cel mai mult au crescut prețurile la produsele alimentare, care în luna noiembrie au ajuns la 15,5% , cea ce deja reprezintă valoarea maximă pentru ultimii 18 ani.

Și automobilele atestă o creștere în cascadă a prețurilor, chiar și cele second-hand. Rezervele dealerilor auto au doar o fracțiune din vehiculele, atât noi, cât și second-hand, pe care le aveau în mod obișnuit. Acest lucru duce la ridicarea prețurilor la niveluri record și crește rata globală a inflației naționale, iar creșterile de preț nu s-au terminat încă. Prețul mediu al mașinii noi a atins un record de 38.255 dolari în luna mai, potrivit CNN, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă de acum un an. Prețurile mașinilor uzate vândute la licitație au crescut cu 39% de la începutul acestui an. Prețurile cu amănuntul ale mașinilor uzate au crescut cu 20% în aceeași perioadă. Aprovizionarea greoaie cu mașini second-hand crește prețurile și alimentează inflația generală.

Probabil cea mai importantă și acută problemă pentru moldoveni rămâne a fi prețul mare al gazelor naturale. Republica Moldova a trecut printr-o adevărată criză a gazelor în această toamnă, după ce autoritățile au anunțat stare de alertă în sectorul energetic din cauza micșorării livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom. Această modificare a venit, pe de o parte, din cauza că vechiul contract cu rușii a expirat în luna septembrie iar, pe de altă parte, este un efect al crizei energetice pe plan european și al creșterii prețului la gaze la burse. Republica Moldova a fost nevoită să procure gaze naturale prin intermediul licitațiilor până la o înțelegere cu Gazprom.

Din fericire, R. Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom la Sankt Petersburg. Ambele părți au căzut de-acord privind formula de preț și efectuarea unui audit a datoriei acumulate în cadrul companiei Moldova-Gaz. În baza înțelegerii a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Ulterior, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tariful provizoriu de 10,26 de lei pentru metrul cub de gaz. Prețul final în facturi, cu TVA, a constituit însă 11,08 lei. Noile costuri au fost calculate din 1 noiembrie 2021. Acest preț i-a nemulțumit pe consumatorii casnici, încât anterior, costul unui metru cub de gaz era de 4,2 lei pentru un metru cub de gaz. Așadar, prețul a crescut mai mult decât de două ori.

La sfârșitul lunii decembrie, ANRE a aprobat un nou tarif la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Deci, din 2022 acest ar urma să se micșoreze cu 8 bani pentru un metru cub de gaz consumat. Astfel, un metru cub de gaz ar putea costa, fără TVA inclus, 10,19 lei, pentru consumatorii finali, dar cu TVA inclus, acesta va fi de 11 lei.

5. Majorarea pensiei minime până la 2000 de lei

În septembrie a fost aprobată majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2000 de lei și indexarea pensiilor cu 3,86%. Drept urmare, începând cu 1 octombrie, 183.000 de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, primesc o pensie minimă de 2000 de lei lunar. Până atunci, pensia minimă a fost de 1188.05 de lei. În medie cu 366 de lei a crescut pensia pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. De asemenea, 125.000 de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare au beneficiat de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84.000 de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime au crescut, în medie cu 450 de lei. Costul creșterii de pensii este de 521 milioane de lei în 2021. În anul 2022 costul estimat al acestei majorări va fi de 2,1 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button