fbpx

foto | Penitenciarul nr. 13, suprapopulat și cu condiții necorespunzătoare: Concluziile Avocatului Poporului

Penitenciarul nr. 13 din Chișinău este suprapopulat, iar condițiile de detenție sunt improprii. Este concluzia angaajaților Oficiului Avocatului Poporului, care au efectuat o vizită în instituția de detenție la 21 mai curent. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La momentul vizitei, în instituție erau deținute 860 persoane, pe un plafon de 570 locuri, inclusiv 19 minori

Respectiv, s-a constatat suprapopularea instituției penitenciare cu 290 persoane.

Printre alte deficiențe remarcate, se atestă: celule înguste și supraaglomerate, lipsa ventilației, igrasie pe tavene și în wc-uri, lipsa și insuficiența luminii naturale, blocurile sanitare în condiții necorespunzătoare și cu miros pătrunzător, prezența firelor electrice neizolate, prezența insectelor parazitare, precum și amenjarea neadecvată a boxelor de plimbare.

„Unele celule au fost renovate, în mare parte din contul deținuților, și altele – sunt în reparație, 6 celule se află în reparație din contul bugetului public. Condițiile materiale de detenție continuă a fi improprii”, transmite Oficiul Avocatului Poporului.

O altă problemă identificată rămâne menținerea persoanelor în arest preventiv pe perioade îndelungate, începând de la 3 luni la 7 ani de aflare în arest a persoanelor, mai spun sepecialiștii.

„Perioadele de detenție în instituție a minorilor sunt de la câteva zile la 6 luni, inclusiv în arest. Majoritatea au pretins tergiversarea îndelungată și intenționată a examinării cauzelor penale de procurori și instanțe”, afirmă Avocatul Poporului.

„Sub aspect pozitiv menționăm renovarea blocului pentru prepararea hranei și utilajelor moderne de pregătire a alimentației pentru deținuți”, se mai arată într-un comunicat.

Articole asemănătoare

Back to top button