fbpx

Parlamentul a votat: Agresiunea sexuală, investigată chiar dacă victima își retrage plângerea

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat un proiect de lege prin intermediul căruia persoanele care au avut de suferit în urma agresiunii sexuale vor face declarații într-un mediu prietenos. Totodată, nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției și a fost susținută în lectura a doua de 55 de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din 17 noiembrie.

Proiectul are drept scop fortificarea drepturilor victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

Victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Totodată, a fost modificat Codul penal. Astfel, nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

Potrivit datelor prezentate de către Inspectoratul General al Poliției, în 2021 numărul cazurilor de violență în familie a ajuns la 2609, cu 156 cazuri mai multe comparativ cu anul 2020.

Articole asemănătoare

Back to top button