fbpx

ONU avertizează din nou: Circa 280 de milioane de oameni vor fi nevoiți să-și părăsească casele din cauza creșterii nivelului mării

Un nou semnal de alarmă din partea ONU. Dacă până acum era vorba despre incendii și poluarea cu plastic, de această dată un pericol major îl reprezintă oceanele. Potrivit unui raport, rezervele de peşte ar putea scădea, pagubele provocate de inundaţii ar putea creşte chiar de 1000 de ori, până în 2100, şi 280 de milioane de persoane vor fi strămutate din cauza creşterii nivelului mării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Până acum, Organizația Națiunilor Unite a publicat trei rapoarte speciale în mai puțin de un an. Toate alarmante, acestea s-au referit la obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, la biodiversitate şi gestionarea terenurilor şi a sistemului alimentar global.

Al patrulea va fi publicat oficial pe 25 septembrie la Monaco, însă AFP a obținut, în exclusivitate, proiectul acestui raport. Potrivit datelor publicate de agenția franceză și citate de lapresse.ca, oceanele ar putea deveni cei mai mari duşmani ai oamenilor la nivel global dacă nu se va face nimic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Odată cu creşterea previzibilă a frecvenţei uraganelor, numeroase metropole din apropiere de zone de coastă, dar şi mici state insulare, ar fi inundate în fiecare an începând cu 2050, chiar şi în scenariile optimiste.

„Când observi instabilitatea politică declanşată de migraţiile la scară redusă, tremur la gândul unei lumi în care zeci de milioane de persoane ar trebui să-şi părăsească pământurile înghiţite de ocean”, a declarat Ben Strauss, directorul Climate Central, un institut de cercetare cu sediul în Statele Unite.

Potrivit raportului, creşterea nivelului mării în secolul următor, „ar putea depăşi câţiva centimetri pe an”, de circa o sută de ori mai mult decât în prezent.

Dacă creşterea temperaturilor este de 2 grade Celsius în 2100, acesta va fi începutul unei „curse înainte” în creşterea nivelului mărilor, a avertizat Ben Strauss.

Raportul va fi publicat după summitul pentru climat din 23 septembrie de la New York convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El doreşte să obţină angajamente mai ferme din partea ţărilor pentru reducerea emisiilor de CO2 în condiţiile în care, în ritmul actual, ele vor conduce la o încălzire globală cu 2 până la 3 grade Celsius până la sfârşitul secolului.

Articole asemănătoare

Back to top button