fbpx

O femeie din Moldova a donat de-a lungul vieții peste 75 de litri de sânge. Câți oameni a reușit să salveze?

Donarea de sânge a devenit pentru Viorica Ceglov, o moldoveancă de 69 de ani, un stil de viață. Femeia a donat de-a lungul anilor peste 75 de litri de sânge, adică de 15 ori mai mult decât cantitatea de sânge pe care o are în organism o persoană adultă.

Doamna Ceglov spune că a început să doneze sânge de la vârsta de 18 ani și a făcut-o în mod regulat atât la necesitate, cât și la fiecare două luni. Și dacă specialiștii au calculat că o singură donare de sânge poate salva cel puțin trei vieți, atunci Viorica Ceglov a salvat cu sângele ei peste 1000 de vieți.

„Îmi doresc ca tot mai multe persoane să-mi urmeze exemplul, să doneze sânge, să facă acest gest de solidaritate. Sângele nu se cumpără și nu se vinde, el se donează din inimă”, a spus pentru Ziarul National femeia care poartă des, atunci când merge să doneze sânge, o panglică pe care scrie „Donator emerit al Republicii Moldova”.

În prezent, în R. Moldova există 30 de donatori voluntari și sistematici de categoria II şi de 26 de donatori voluntari și sistematici de categoria I.

Studiile medicale recente au demonstrat că donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate – reduce cu 30 la sută riscurile apariției bolilor cardiovasculare, donatorii de sânge trăiesc mai mult decât ceilalți oameni și au un sistem imunitar mai puternic.

În acest an, R. Moldova are nevoie de 75.000 de donări de sânge și componente sanguine pentru a permite menținerea rezervelor naționale de sânge.

Menționăm că Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale organizează, joi, 15 august, un eveniment de donare voluntară a sângelui, cu genericul „Salvăm împreună o viață acasă!”.

Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din centrul Chișinăului, între orele 9:00 și 16:00.

Articole similare

Back to top button
Close