fbpx

Nu se lasă cu una, cu două: Socialiștii elaborează un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova

Socialiștii nu se dau bătuți. Aceștia insistă insistă pe o lege care va reglementa funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Deși actul, care prevedea astfel de norme, votat de parlamentari, a fost declarat neconstituțional, liderul PSRM, Igor Dodon anunță că vor propune un alt proiect de lege în acest sens. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a socialistului. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În legătură cu faptul că anterior, Curtea Constituțională a anunțat că legea cu privire la funcționarea limbilor nu corespunde Legii Supreme, s-a luat decizia de a elabora un nou proiect de lege”, a scris Dodon.

Totodată, Igor Dodon consideră că este necesară organizarea audierilor publice, în acest sens.

„În cadrul ședinței am constatat necesitatea organizării în comisiile parlamentare a unor audieri publice privind noul proiect de lege, înainte ca acesta să fie transmis spre examinare în plenul Parlamentului”, a adăugat liderull socialiștilor.

Citește și: Magistrații au decis! Legea cu privire la funcționarea limbilor – neconstituțională

Amintim că legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională. Totul după ce parlamentarii Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu sesizat Înalta Curte în acest sens.

Precizăm că legea votată în ședința nocturnă a Parlamentului prevede faptul că limba rusă în calitate de limbă interetnică va fi folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituții publice, la cererea cetățeanului.

Astfel, actele oficiale, așa ca cererile atât verbale cât și scrise, pot fi adresate și în limba rusă, iar instituțiile se obliga să răspundă în aceeași limbă, iar la solicitare să asigure traducerea actelor.

ZUGO menționează că, anetrior, trei deputați socialiști au anunțat intenția de a elabora un nou proiect de lege privind funcționarea limbilor.

Citește și: Socialiștii nu se dau bătuți: Vor propune un alt proiect de lege cu privire la statutul special al limbii ruse

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button