fbpx

Noi detalii privind construcția Arenei Chișinău. Statul, obligat să achite investitorului 33 de milioane de euro în următorii 11 ani

Construcția Arenei Chișinău, un proiect ambițios și important pentru Republica Moldova, stârnește alte semne de întrebare. În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, șeful statului a menționat că a discutat acest subiect în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Dodon a precizat că lucrările privind construcția Arenei sunt realizate în proporție de 80-85%, iar în luna octombrie acestea ar trebui să fie finalizate. Totuși, se pare că Ministerul Economiei a descoperit alte nereguli în ceea ce privește acordul semnat între Guvern și compania care a investit 20 de milioane de euro în acest proiect.

„În esență nu este un parteneriat public privat, ci este doar o încălcare și o delapidare de la bugetul de stat. Din bugetul de stat s-au investit 200 milioane de lei. Investitorul privat, cu care s-a semnat acordul, a investit circa 20 milioane de euro.

Conform contractului acordului, statul, în cazul dat Guvernul, este obligat, în decurs de 11 ani, să plătească din buget câte 3 milioane euro. Adică, în afară de 10 milioane de euro, care s-au achitat, statul și-a asumat să mai achite 33 milioane de euro timp de 11 ani. Consider că, statul are alte priorități și trebuie să găsim formula – cum, de unde luăm bani pentru a achita.

Investitorul a investit banii proprii și ca gaj pentru aceste investiții i s-au dat 59 de hectare de teren public, care a fost evaluat la 3 milioane de euro. Un hectar acolo costă 3 milioane de euro, nu 60 hectare. Costul terenului, care este pus în gaj, e de câteva ori mai mare decât tot volumul investiției. Aici trebuie să ne clarificăm cu cei care au semnat”, a precizat Dodon.

Președintele țării a menționat că au fost deschise cauze penale în legătură cu acest subiect. Tot el a mai adăugat că urmează să fie discutat și modul în care va fi gestionat acest obiectiv după ce va fi dat în exploatare.

Articole asemănătoare

Back to top button