„Ne bucură, dar nu ne permite să ne relaxăm”. Numărul de infectări cu COVID-19, în descreștere în R. Moldova
Pe parcursul ultimei luni, În Republica Moldova se înregistrează o scădere a numărului de cazuri pozitive la cu infecția COVID-19. Anunțul a fost făcut de către secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, miercuri, 24 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.
În această săptămână au fost înregistrate, în total, 5391 de cazuri de infectări, număr ce reprezintă cu peste 20% mai puțin comparativ cu săptămâna precedentă.
„La ora actuală, noi am coborât cu aproape jumătate de procent din intensitatea procesului epidemiologic, redat prin numărul de cazuri noi. Urmărim această dinamică pozitivă a evoluției procesului epidemic. Evident că acest lucru ne bucură, dar nicicum nu ne permite să ne relaxăm”, a menționează Svetlana Nicolaescu.
Actualmente, în Republica Moldovaa sunt internați aproape 2000 de pacienți cu COVID-19, dintre care 257 se află în stare extrem de gravă, iar alți 44 pacienți sunt intubați.
„Am reușit prin efortul depus și prin măsurile aplicate să reducem intensitatea procesului epidemic. Totodată, trebuie să fim conștienți că, în continuare se menține un risc foarte înalt de răspândire a infecției. Incidența medie la nivel național care a fost înregistrată pentru săptămâna trecută constituie 145 de cazuri la 100 mii populație. Da, este una semnificativ mai redusă comparativ cu cifrele înregistrate în luna octombrie, dar în continuare este la un nivel destul de înalt”, a mai spus secretara de stat.
Potrivit Ministerului Sănătății, toate teritoriile administrative au ieșit de sub Cod roșu, excepție fiind regiunea transnistriană.
„În Transnistria, în continuare, cifrele sunt destul de înalte. Din numărul total de cazuri înregistrate săptămâna trecută, peste 45% au fost înregistrate în regiunea Transnistria. În celelalte teritorii administrative din țară, situația este cu ameliorare dar, în continuare, rămâne nefavorabilă dacă privim sub aspectul riscului”, afirmă Svetlana Nicolaescu.
Municipiile Chișinău, Bălți și raioanele administrative Basarabeasca, Șoldănești, Ialoveni și Anenii Noi sunt sub cod portocaliu. În celelalte raioane, se menține Codul galben. Totodată, în raioanele Florești, Hîncești, Cantemir, Briceni și Telenești se atestă o intensitatea a procesului epidemic mai mică, ceea ce corespunde nivelului pragului de cod verde.
În majoritatea țărilor din Europa, situația se deteriorează și se atestă o creștere bruscă a numărului de cazuri noi.
„La fel, ceea ce urmărim la nivel regional sunt țările cu vaccinarea mai redusă, fiind cel mai grav afectate, iar sub acest aspect și Republica Moldova rămâne foarte vulnerabilă pentru un eventual val nou pandemic”, se arată îngrijorat Ministerul Sănătății.