fbpx

Moldovagaz cere majorarea tarifului la gaz: Cât ar urma să achite moldovenii pentru un metru cub

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022 de la 9227 la 13.418 de lei pentru o mie de metri cubi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Așadar, pentru un metru cub de gaze naturale, moldovenii ar urma să achite 15 lei și 58 de bani, cu TVA inclus. De menționat că tariful actual este de 11 lei, cu TVA inclus.

Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10.196 la 14.437 de lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 8 586 la 12.827 de lei, de presiune înaltă de la 8268 la 12.509 de lei pentru o mie de metri cubi.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7771 la 11.987 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 8059 la 12.296 de lei în punctele de ieșire.

Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Articole asemănătoare

Back to top button