fbpx

Modificarea sistemului de pensii, votat de parlamentari. Vârstnicii care nu au venitul minim vor primi supliment de solidaritate

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului, deputații au adoptat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii. Acesta își propune garantarea unui trai decent beneficiarilor de pensii, dar și sporirea garanțiilor sociale, afirmă autorii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, proiectul vizează dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

La fel, prin modificarea sistemului public de pensii se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul celei minime. Conform estimărilor realizate, cheltuielile necesare pentru acordarea banilor, pentru anul 2021, constituie 512.712,1 mii lei.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button