fbpx

Ministerul Sănătății dezminte constatările Curții de Conturi: „Nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat”

Ministerul Sănătății dezminte constatările Curții de Conturi care se regăsesc în raportul privind administrarea a 7000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 cu termen de valabilitate expirat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministerul Sănătății menționează că respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termen valabil este o prioritate și este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP.

„Constatările prezentate de Curtea de Conturi se bazează pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării și se referă la perioada 30.05 – 31.08.2021. Declarăm că nicio doză de vaccin nu a fost administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori, întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare”, se arată în nota emisă de instituție.

Totodată, Ministerul Sănătății susține că aceste informații au fost prezentate și Curții de Conturi la etapa de examinare a raportului și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia. Prin urmare, reprezentanții instituției își exprimă in continuare dezacordul față de interpretările expuse în raport. Mai mult, nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi, susține Ministerul Sănătății.

„O astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării fluxului de doze de vaccin – intrare de stocuri, administrare și rebut, elementul principal fiind termenul de valabilitate, care poate ușor demonstra că aceste constatări nu sunt bazate pe o evidență și evaluare specifică. În ceea ce privește, constatările care se referă la suspiciunile privind falsificarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19, reiterăm că Ministerul Sănătății a fost prima autoritate care a sesizat organele de drept despre aceste posibile ilegalități și conlucrează în continuare cu ele”, conchide instituția.

Amintim că rezultatele auditului performanței „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?” realizat Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), au arătat mai multe neconformități privind procesul de vaccinare și gestionare a administrării dozelor.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button