fbpx

Ministerul Sănătății, despre certificatele de vaccinare anti-COVID: Cum se obține și în ce format va fi eliberat

Ministerul Sănătății a prezentat informații despre certificatele de vaccinare anti-COVID-19. Potrivit autorităților, acesta va fi eliberat tuturor persoanelor imunizate, indiferent de categoria de vârstă. Contactată de ZUGO, Cristina Stratulat, purtătoarea de cuvânt a MSMPS, ne-a relatat că nu se cunoaște de când vor fi eliberate aceste certificate, însă instituția lucrează în acest sens împreună cu Ministerul de Externe.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cum se obține certificatul?

Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială de vaccinare. Acesta se generează din sistemul informațional al registrului de vaccinări, implementat prin hotărârea de Guvern. Certificatul se va afla în cloud-ul guvernamental, unde este asigurată protecția înaltă a datelor personale a fiecărei persoane.

Rolul certificatelor de vaccinare

Certificatul va înlocui testul PCR, necesar pentru călătoriile peste hotarele țării. De asemenea, constituie o necesitate în prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

În ce format va fi eliberat certificatul?

Certificatul va fi eliberat electronic, generat în format pdf. Acesta va putea fi printat sau stocat în telefon.

Ce informații va conține?

Datele personale (nume, prenume, domiciliul, datele despre vaccinare, numărul de doze, producătorul, seria serului).

Cum ne asigurăm că datele sunt protejate?

Datele sunt stocate sigur și acest acces la date îl poate avea doar persoana vaccinată și centrul de vaccinare, afirmă Ministerul Sănătății. Ulterior, la nivel regional se generează doar cifre agregate.

Certificatele vor fi și printate, pentru persoanele care nu au acces la gadget-uri. QR codul constituie cea mai importantă parte a certificatului. De asemenea, noul document va conține semnătura electronică

Ce instituții vor recunoaște certificatul?

Certificatul este în trei limbi (română, rusă și engleză), așadar recunoașterea documentului va fi posibilă la nivel internațional.

Printre țările care recunosc certificatul de vaccinare din R. Moldova se numără Ucraina și unele state din UE .

Articole asemănătoare

Back to top button