Ministerul Culturii, la 82 de ani de la anexarea Basarabiei: Rusificarea a vizat eliminarea tradițiilor și valorilor care ne definesc ca neam
Ministerul Culturii vine cu un mesaj în contextul împlinirii a 82 de ani de la anexarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Instituția susține că pe 28 iunie 1940, regimul totalitar comunist, „străin de identitatea și ființa românească”, a însemnat pe lângă foamete și colectivizare organizată, persecutarea și eliminarea patrimoniului, tradițiilor și valorilor care ne definesc ca neam.
„Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia. Rusificarea a vizat, în primul rând persecutarea intelectualității, a oamenilor de cultură, eliminarea patrimoniului intangibil, a tradițiilor și valorilor care ne definesc ca neam. Datele istoricilor arată că în timpul celor două perioade de ocupaţie sovietică, după 1940 şi 1944, au fost înregistrate pierderi umane de peste un milion jumătate de persoane din ţinutul Basarabiei. Pierderile culturale sunt inestimabile..”, se arată în nota Ministerului Culturii.
Amintim că pe 28 iunie 1940, se împlinesc 82 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord, după ce România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe aceste teritorii.
În cazul în care retragerea administrației civile și a forțelor armate române de pe teritoriul Basarabiei și Bucovinei de Nord nu era să fie făcut, România era amenințată cu declararea unui război. Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane, administrația și armata română au primit ordin din partea conducerii deficiente și pro-fasciste a României să se retragă, pentru a evita războiul.
Citește și: Se împlinesc 82 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de către ocupația Uniunea Sovietică