fbpx

Meniurile din localuri, cu 30% mai scumpe? Reprezentanți HoReCa: Intervenția autorităților este imperios necesară

Asociația MĂR, reprezentanți ai sectorului HoReCa, susține că în contextul contextul creșterii de 2,4 ori (de la 4.64 lei/m3 la 11,08 lei/m3 a prețului la metrul cub de gaze naturale, și având în vedere că „Guvernul nu ia în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici”, sectorul HoReCa se va lovi de o nouă criză.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit asociației, în prezent, în urma restricțiilor aprobate de către CNESP, HoReCa activează la o capacitate de 30%.

„Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private.

Majorările în lanț, care se vor produce în urma scumpirii gazului, vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim 3 ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30 la sută”, se arată într-un mesajul al asociației MĂR.

Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local – susține asociația.

„În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea utilităților, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale.

În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri.

Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum”, se mai arată în mesaj.

În acest context – susține asociația – intervenția și sprijinul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar.

„Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”, a adăugat asociația.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button