fbpx

Membrii societății civile solicită autorităților indexarea anuală a indemnizației pentru îngrijirea copilului. „O familie pierde, în mediu, 3000 de lei”

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) solicită Parlamentului și Guvernului ca indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului să fie indexată anual la rata inflației. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit organizației, actualmente, această indemnizație este acordată pentru o perioadă cuprinsă între un an și jumătate și trei ani, fără a fi ajustată la rata inflației. Astfel, sunt dezavantajați beneficiarii cu o indemnizație relativ mică, deoarece anual, puterea de cumpărare a acesteia se reduce.

Calculele CPD arată că o familie pierde, în mediu, circa 3000 de lei în perioada concediului de îngrijire a copilului din cauza inflației. Spre exemplu, o femeie care a ieșit în concediul de maternitate în anul 2017, a pierdut de-a lungul acestor trei ani aproximativ 2780 de lei din cauza inflației. În cazul în care un bărbat beneficiază de concediu de îngrijire a copilului, pierderile sunt de peste 3000 de lei.

Rata anuală a inflației în 2019 a fost de 7,3%, iar pentru luna ianuarie 2020 a constituit 6,85%. În context, specialiștii consideră că se impune necesitatea perfecționării cadrului juridic aferent plății indemnizației pentru creșterea copilului, care este una dintre prestațiile sociale de care beneficiază persoanele asigurate.

Articole asemănătoare

Back to top button