fbpx

Maladiile oncologice, a doua cauză a mortalității în R. Moldova: Care boală se regăsește pe primul loc

Anual, la 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, o inițiativă globală a Uniunii pentru Controlul Internațional al Cancerului, pentru generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor, prin construirea de alianțe mai puternice intersectoriale și noi colaborări pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu câteva detalii despre cât de mult afectează maladiile oncologice cetățenii Republicii Moldova.

Genericul campaniei din anul 2023 este „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Regiunea Europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați, decât la femei.

Potrivit unui comunicat emis de ANSP, la bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%). De menționat, că cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

În țara noastră, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea totală prin tumori în anul 2021 a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2).

În 2021, cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Puteți reduce riscul apariției cancerului prin:

  • Evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool;
  • Abordarea unei alimentații sănătoase și menținerea greutății corporale optime;
  • Efectuarea regulată a activității fizice;
  • Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
  • Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
  • Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

OMS/Europa enumeră prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul canceruluicancerul.

Articole asemănătoare

Back to top button