fbpx

Maia Sandu, îngrijorată de monopolizarea exportului de nuci: Fosta guvernare ar fi impus o taxă de 50 eurocenți pentru fiecare kilogram

Prim-ministra Maia Sandu consideră că situația legată de monopolizarea exportului de nuci, care ar fi fost instituită de fosta guvernare, ar trebui rezolvată de Procuratură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit acesteia, conform unor informaţii, fosta guvernare ar fi impus o taxă de 50 de eurocenţi, adică aproximativ 10 lei exportatorilor pentru fiecare kilogram de nuci exportat.

Cel puţin două companii ar fi fost de acord să achite această taxă, iar celor care refuzau le erau create impedimente la vamă, a notat premierul.

„Primim informaţii noi de la aceste companii şi, din păcate, nu sunt curajoşi să meargă să spună deschis cine le-a cerut mită, cum s-au întâmplat toate aceste hărţuieli şi abuzuri din partea guvernării precedente. În martie 2017 a început această situaţie, atunci când au început percheziţii la câteva companii exportatoare de nuci.

Aceste companii au fost hărţuite şi până la urmă două dintre ele au cedat şi au fost de acord să plătească la fiecare kilogram de nuci exportate 50 de eurocenţi Partidului Democrat. În ianuarie 2018, celelalte firme au fost oprite la vamă, au fost acuzate de contrabandă şi altele, care erau în proces de export s-au speriat şi s-au oprit”, a declarat Maia Sandu.

Până la urmă, şase din cele câteva zeci de companii exportatoare au cedat şi au fost de acord să plătească această mită.

Celelalte însă au rămas pe dinafară, fiind acuzate de contrabandă şi fiind trimise dosare penale.

„Problema trebuie să se rezolve la Procuratură pentru că dosare penale există. Aceste companii sunt în continuare pasibile de răspundere. La vamă trebuie să se deschidă calea pentru aceste exporturi. Trebuie să identificăm metode prin care să se legalizeze acest proces de vindere a nucilor”, a conchis Sandu, potrivit trm.md.

Anterior, actualul deputat din partea PDM și fostul prim-ministru, Pavel Filip, a spus că nu are nicio tangență cu monopolul exportului de nuci. Acesta a adăugat că după ce membrii comisiei interguvernamentale care investighează acest caz vor ajunge la anumite concluzii, el va cere de la Maia Sandu să aducă scuze publice.

 

Articole asemănătoare

Back to top button