fbpx

Mai mulți cetățeni vor putea beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului: Valoarea proiectului

Pragul de eligibilitate pentru ajutorul acordat populației în perioada rece a anului va fi majorat, astfel încât mai mulți cetățeni să poată beneficia de această prestație socială. Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul de lege cu privire la modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, pentru prima lectură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, documentul prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 actual la 2,6. Prin urmare va crește pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului pentru ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate.

Totodată, proiectul presupune extinderea termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului cu 20 de zile lucrătoare. Astfel, organele sistemului de asistență socială vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a procesa toate cererile depuse de solicitanți.

De menționat că pentru anul 2023 au fost estimați cca 220.000 de beneficiari de ajutor pentru perioada rece a anului lunar. În acest scop au fost aprobate mijloace financiare necesare pentru plata prestației respective în volum total de cca 770 de milioane de lei.

Proiectul de lege a fost înaintat de Guvern, urmând să fie aprobat în cadrul ședinței plenare a legislativului. După votare în lectură finală, legea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button