fbpx

Legea care prevede că cel puțin 50% din produsele din magazine să fie autohtone se respectă doar pe hârtie

Rafturile magazinele din țară sunt pline cu produse din import. Noua lege care prevede că cel puțin 50% din marfa comercializată să fie de producţie autohtonă se respectă doar pe hârtie. Guvernul nu a elaborat încă un mecanism de implementare a legii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Începând de marți, 24 august, magazinele din Republica Moldova sunt obligate să aibă cel puțin jumătate din produsele agroalimentare comercializate de origine autohtonă. În supermarketurile din Chişinău, însă legea nu se prea respectă. Pe rafturi se vede lipsa produselor din Republica Moldova.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a menționat în cadrul unei postări pe Facebook că Guvernul nu a elaborat mecanismul de implementare a noii legi, iar supermarketurile rămân pline cu produse de import.

 „Guvernul s-a limitat doar la aprobarea liste produselor care cad sub incidenţa acestei norme şi atât. Nu există mecanism pentru supermarketuri cum ar trebui să fie amplasate produsele: după suprafaţă, după volum, după numărul de pachete, după numărul de tone”, se arată în mesaj.

Potrivit hotărârii Executivului, procentul de 50% se măsoară din lungimea liniară a raftului comecial. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat că mecanismul de implementare a acestei norme trebuie să fie elaborat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, iar verificarea administratorilor magazinelor, tot ar trebui făcută de aceștia.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button