fbpx

Judecătoarea cu Penthouse-ul din centrul capitalei deține avere nejustificată. ANI a stabilit cine este beneficiarul imobilului

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele judecătoarei Tatiana Avasiloaie din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani. În constatare, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale nejustificate, între averea dobândită și veniturile nete obținute de către judecătoare, în mărime de 1.330.000 lei, manifestată prin deținerea apartamentului situat în centrul capitalei.

Pe acest caz, ANI s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice apărute în spațiul public, în care se relata că judecătoarea ar deține un Penthouse în centrul capitalei, prețul căruia ar depăși suma de peste 120.000 de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprinsă deseori cu automobilul în apropierea acestei locații.

La acumularea acestor informații, inspectorul de integritate a pornit o procedură de control al averii pe numele judecătoarei. În cadrul procedurii au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este și un cetățean din stânga Nistrului.

Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătoarei și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de persoană interpusă, ca urmare a faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, în scopul de a camufla tranzacția în folosul judecătoarei.

La această concluzie s-a ajuns din probele și informațiile invocate în investigația jurnalistică, „unde mașina poate fi văzută practic zilnic în preajma blocului”, inclusiv și materialul fotografic, alegațiile martorului audiat, care preciza că judecătoarea a fost văzut împreună cu mama acesteia și personal la adresa indicată.

La fel, în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că judecătoare este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că judecătorul nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută.

În context, inspectorul de integritate a stabilit această diferență substanțială de peste 1 milion 300.000 de lei manifestată prin deținerea apartamentului, fapt pentru care va solicita eliberarea din funcție a magistratei și sesizarea Procuraturii Generale pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii privind îmbogățirea ilicită.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a informat ANI că la 21 iulie curent a inițiat o cauză penală pe numele judecătoarei.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button