fbpx

Investigațiile de mamografie pot fi analizate în premieră la distanță de două instituții medicale: Care sunt acestea

Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vineri, 3 februarie, a fost prezentat procesul de interconectare, în cadrul unui eveniment, organizat în contextul marcării, la 4 februarie, a Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătății, rezultatele investigației imagistice, generate de aparatele de mamografie, sunt stocate pe platforma guvernamentală MCloud de unde pot fi accesate de ambele instituții medicale. Prin facilitarea schimbului de informații, medicii imagiști din aceste spitale au posibilitatea să interpreteze în comun imaginile radiologice pentru stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

De asemenea, având în vedere că rezultatele examenelor mamografice, pe care le realizează femeile, sunt arhivate, pot fi revăzute oricând de medici, pentru a urmări evoluția maladiei, eficiența tratamentului, etc.

În practică, îndată după efectuarea mamografiei, medicul imagist primește la computerul de la stația de lucru imaginea radiologică pe care o transmite în sistem, fiind recepționată de medicul din cealaltă instituție, având posibilitate să se consulte referitor rezultat și diagnostic. Instalațiile digitale de mamografie cu tomosinteză permit determinarea timpurie a formațiunilor cancerogene, chiar și de dimensiuni mici”, se arată în comunicat.

La fel, prin această metodă avansată de examinare pot fi depistate tumorilor multiple de sân, totodată poate fi determinată cu o precizie sporită dimensiunea, forma și localizarea maladiei.

Cancerul mamar fiind depistat în stadii incipiente poate fi tratat.

În comunicat se menționează că, una dintre principalele priorități ale Ministerului Sănătății este implementarea tehnicilor noi de diagnostic oncologic, lucru care este posibil a fi realizat prin modernizarea instituțiilor medicale care oferă servicii pacienților oncologici.

Articole asemănătoare

Back to top button