fbpx

Încă un profesor turc a fost condamnat la închisoare. Procuratura a deschis dosar penal pentru nerespectarea drepturilor celor 7 cetățeni expulzați

Un alt profesor turc, dintre cei șapte care au fost expulzați de pe teritoriul țării noastre, a fost condamnat la închisoare. Yasin Ozdil va sta 12 ani după gratii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Despre aceasta au anunțat cei apropiați cetățeanului turc, informația fiind confirmată pentru tv8.md. Anterior, au mai fost reținuți și alți profesori: unul în luna iulie, pentru 7 ani (Riza Dogan); directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” din Moldova a fost condamnat în Turcia, în luna martie, pentru 9 ani; iar alții doi au primit pedepse de 6 și 9 ani.

În context, informăm că Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat, astăzi, o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţii Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 12.5000 de euro, echivalentul a 2.560.000 lei, conform ratei oficiale de schimb a BNM, la data pronunţării hotărârii, ceea ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

De menționat că, în septembrie 2018, cei șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button