fbpx

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe: „În cazul R. Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică”

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell, și Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și extindere, Oliver Varhely, au susținut joi, 28 octombrie o conferință de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a menționat că Uniunea Europeană este gata să susțină Republica Moldova pentru a depăși criza energetică cu care se confruntă.

„Salutăm obiectivele dumnevoastră de a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. (…) Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică, suntem în legătură permanentă cu prim-ministra. În semn de sprijin, au avut loc consultări pentru a discuta situația și sprijinul pe termen mediu pentru Republica Moldova. UE este gata să susțină Republica Moldova pentru a ieși din criză. Sprijinul bugetar oferit ieri va permite Republicii Moldova să ajute persoanele vulnerabile. (…) În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. (…) Noi vom încerca să acordăm sprijin cetățenilor”, a declarat Josep Borrell.

Totodată, prim-ministra Natalia Gavrilița a mulțumit Uniunii Europene pentru asistența macro-financiară și grantul în valoare de 60 de milioane de euro acordat Republicii Moldova pentru a trece peste criza enegetică.

„Am mulțumit partenerilor noștri europeni pentru asistența acordată țării noastre. Suportul direct bugetar și asistența macrofinanciară oferite recent de UE ne ajută să menținem stabilitatea bugetară. Suntem foarte recunoscători pentru acest ajutor la fel ca și pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova în combaterea pandemiei. Am simțit zilnic solidaritatea europeană, exprimată prin inițiativa Team Europe. Astăzi cînd ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri această solidaritate rămâne extrem de importantă. Echipamentele medicale oferite de UE și Statele Membre și vaccinurile anti-COVID ne ajută să luptăm cu această pandemie și salvează vieți”, a declarat Natalia Gavrilița.

Totodată, oficialii au convenit să lanseze un dialog de nivel înalt și în domeniul politic și al securității între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În cadrul dialogului, se vor discuta subiecte actuale de politică externă și modalități de consolidare a rezilienței împotriva amenințărilor hibride, dezinformării și situațiilor de criză.

De asemenea, un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost și reglementarea conflictului transnistrean.

„Apreciem poziția UE de sprijinire a suveranității și integrității teritoriale a RM. Vom lucra în continuare cu partenerii europeni pe platformele disponibile precum este dialogul nostru bilateral, dar și formatul 5+2 pentru a avansa pe acest dosar”, a mai spus prim-ministra.

La final de conferință, Natalia Gavrilița a invitat Înaltul Reprezentant Josep Borrell, să viziteze Republica Moldova cât mai curând posibil, alături de colegii săi, Comisarul Varhelyi și alți comisari europeni, pentru a continua și la Chișinău discuțiile pe agenda noastră comună.

Citește și: Comisia Europeană oferă 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button