fbpx

În urma investigațiilor jurnalistice, ANI a inițiat controale pe avere. Sunt vizați mai mulți secretari de stat și procurori

În perioada 14 – 18 iunie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat nouă proceduri de control a averii în baza sesizărilor din oficiu din investigațiile jurnalistice. În cadrul controalelor sunt vizați trei secretari de stat, doi procurori ai Procuraturii Anticorupție, un director de instituție administrativă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), doi șefi de direcție din cadrul MAI și un șef adjunct al unei instituții subordonate Ministerului Justiției.

Un viceprimar de municipiu din sudul republicii este subiectul unei proceduri de control, care a fost demarată pentru un posibil conflict de interese admis în funcție.

În perioada vizată, inspectorii de integritate au constatat patru conflicte de interese admise de către un primar de oraș din sud-estul republicii, care fugurează și într-o cauză contravențională pornită pe numele acestuia pentru nesoluționarea conflictului constatat. Cu câte un conflict de interese au fost stabiliți un alt primar din raionul Cimișlia, dar și directorul unei școli sportive subordonate Consiliului municipiului Chișinău și cel al unei școli de tip internat.

Unul dintre secretarii de stat vizați în controlul averii și doi consilieri din Consiliul municipiului Bălți riscă să fie amendați pentru depunerea tardivă sau nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale.

Cinci subiecți deja s-au ales cu câte o sancțiune pentru încălcarea regulilor de depunere a declarațiilor de avere și interese personale și cele ale conflictelor de interese. Este vorba despre directorul unei Școli profesionale din capitală, un fost director de Centrul de Sănătate dintr-o suburbie a capitalei și un consilier din raionul Hâncești.

Directorul unui gimnaziu din raionul Telenești a fost sancționat pentru că nu a declarat și soluționat în termen un conflcit de interese cu o persoană apropiată, iar un primar din raionul Basarabeasca a primit o contravenție pentru încălcarea activității ANI.

În total, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 18.000 de lei, dintre care doar 3000 de lei au fost achitate.

Doi primari din raioanele Ungheni și Anenii Noi au respectat legea ANI și au declarat câte un conflict de interese. Inspectorul de integritate a remis câte o soluție pentru fiecare caz.

ANI a eliberat 10 Certificate de Integritate. Totodată, reprezentanții ANI au organizați o instruire pentru funcționarii din cadrul Minisetrului Economiei și Infrastructurii, la care au participat peste 80 de persoane. Circa 90 de consultații telefonice au fost acordate subiecților declarării, iar 23 de apeluri au fost înregistrate la Linia instituțională de informare.

Articole asemănătoare

Back to top button