fbpx

Igor Grosu: În cazul unui atac, Republica Moldova va cere ajutorul vecinilor

În cazul în care Republica Moldova va fi atacată, aceasta se va putea apăra propriile resurse, dar va ține cont și de sprijinul vecinilor, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la ProTV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Grosu recunoaște că Armata Republicii Moldova nu este bine pregătită și înarmată, iar acest lucru este cauzat de lipsa de investiții din ultimii 30 de ani. Tocmai din acest considerent, țara noastră va fi nevoită să apeleze la ajutorul țărilor din vecinătate.

„Eu sunt de acord că în toți cei 30 de ani de existență a Republicii Moldova nu s-a investit mai nimic în armată. Noi trebuie să facem tot posibilul să ne apărăm țara și noi o să o apărăm cu sursele pe care le avem și ținând cont și de sprijinul colegilor din vecinătate. Evident că o să cerem ajutor. De aceea și facem demersuri la capitolul integrare europeană. Ne dorim acest statut nou în raport cu UE, pentru că având un nou statut, deja ești parte a unei comunități, in favoarea ta discuta o uniune”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii.

De asemenea, șeful Parlamentului susține că Republica Moldova este pregătită pentru mai multe scenarii, iar potențialul militar din Transnistria nu este văzut drept un pericol pentru Ucraina, în cazul unui atac.

„Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile. Nu o să vi le spun acum, fiindcă este informație clasificată. La moment implicarea sau neimplicarea, toate analizele arată că aceste forțe militare ruse din regiunea transnistreană de unele singure să declanșeze careva acțiuni militare nu au potențialul suficient. Acest scenariu ar fi ipotetic numai în cazul în care s-ar declanșa operațiuni militare în zona Odesa, Odesa-Nikolaev. Ceea ce vedem noi acum este că aceste două regiuni sunt bine fortificate. Deci sunt luate în calcul mai multe scenarii și suntem în dialog permanent cu partenerii noștri, cu vecinii noștri”, a mai adăugat președintele Parlamentului.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button