fbpx

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul

Proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul a fost aprobat de Guvern și urmează a fi transmis spre examinare. Decizia a fost luată astăzi, la ședința Executivului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Această convenție vine să alinieze Republica Moldova la statele care au ratificat-o întru combaterea violenței. Orice alte insinuări sunt doar încercări de a îndepărta RM de la alinierea de această comunitate internațională care pune ca prioritate protejarea drepturilor femeilor”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Adoptată în 2011, Convenția Consiliului Europei prevede prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, fiind considerată cel mai cuprinzător instrument juridic în acest sens.

Prin această inițiativă, statelor li se cere să încrimineze ori să sancţioneze faptele: violenţa domestică (fizică, sexuală, psihică ori economică); urmărirea; violenţa sexuală, inclusiv violul; hărţuirea sexuală; căsătoria forţată; mutilarea genitală a femeilor; avortul şi sterilizarea forţată.

În cadrul ședinței de azi, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a întrebat dacă proiectul dat nu va afecta valorile familiei.

„Avem un aviz eliberat de Comisia de la Veneția pentru Armenia. Convenția categoric nu impune statelor redefinirea noțiunii de familie, nu impune definirea, redefinirea căsătoriei”, a precizat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Articole asemănătoare

Back to top button