fbpx

grafic | Record absolut: În primele patru luni din 2021, moldovenii din străinătate au trimis acasă 513 milioane de dolari

În primele patru luni ale anului 2021, volumul remitențelor în Republica Moldova a constituit 513 mil. USD, sau cu 144 mil. USD ori 39% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Comparativ cu media din ultimii 15 ani, volumul remitențelor sunt cu 33% mai mari, precizează economistul Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Potrivit lui, suma respectivă reprezintă un record absolut pentru R. Moldova și este cu 7,5% sau 36 mil. USD mai mult decât precedentul record stabilit în 2008.

Conform unui studiu realizat de IDIS Viitorul, remitențele pe căi oficiale reprezintă doar 80% din totalul banilor trimiși de moldoveni acasă. Deci, suma totală care a intrat în republică este de cel puțin 640 mil. USD. Acest fapt este confirmat și de creșterea ofertei nete de valută din partea persoanelor fizice pe piața valutară, care în acest an va atinge nivelul maxim din ultimii șapte ani.

Cu toate acestea, pe piață valutară asistăm la un mic deficit de valută, cauzat de creștere cererii de valută din partea agenților economici. În opinia noastră acest fapt se datorează unui proces specific Republicii Moldova în ajun de alegeri, când cererea de valută din partea agenților economici crește semnificativ. Însă în acest an acest fenomen este mult mai slab decât la alegerile din trecut. BNM în acest an a făcut mici intervenții pe piața valutară în mărime totală de 14 mil USD, cea ce este incomparabil cu intervențiile de 200-250 mil. USD din trecut.

Foto: Veaceslav Ioniță Blog

În concluzie, potrivit expertului, putem spune: 1) în 2021 vom avea un volum record de remitențe, 2) oferta de valută din partea persoanelor fizice va fi la un nivel maxim din ultimii 7 ani, 3) alegerile parlamentare influențează foarte slab piața valutară, ca să nu zic deloc, 4) BNM face mici intervenții pe piața valutară, mai mult de formă, decât din necesitate, 5) respectiv piața valutară și cursul leului moldovenesc vor rămânea stabile în acest an.

Articole asemănătoare

Back to top button