fbpx

Gazprom nu ar fi limitat cu 30% livrările de gaz către R. Moldova. Ceban: „Se desfășoară ca de obicei”

Începând de sâmbătă, 1 octombrie, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale 1031 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Mai mult, acesta a spus că livrările se desfășoară ca de obicei, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Livrările de gaze naturale către Republica Moldova, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, se desfășoară ca de obicei. Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al transportorului de energie va fi de 1.031 de dolari per mia de metri cubi”, scrie Vadim Ceban pe Telegram.

Totodată, vineri, 30 septembrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu, a declarat că gigantul rus a limitat livrările de gaze naturale cu 30%, din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi, fiind confirmate doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Amintim că, din 1 octombrie, ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat în 2021 cu Gazprom.

Astfel, Republica Moldova ar urma să plătească un preț mai mic. Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.

Articole asemănătoare

Back to top button